14 04 2022

2020 yılı son çeyreğinde “çevrimiçi” olarak başladığımız ve 2021 yılında devam ettiğimiz “TESAB e-Sohbet” etkinliklerimizde katılan konuklarımız enerji sektöründe güncel konular/gelişmeler hakkında bilgilendirme yaptılar. 2022 yılında ilk kez yüzyüze düzenlediğimiz “TESAB Sohbet” programımıza 14 Nisan 2022 günü EÜAŞ Hamdi Toker Konferans Salonunda yapıldı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Enerji Ekonomisi ve Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Aydın konuk konuşmacı olarak katıldı.


TESAB bünyesindeki Eurelectric Türkiye Finansal Düzenlemeler Çalışma Grubu organizasyonunda düzenlenen “TESAB Sohbet” programında Prof. Dr. Levent Aydın “Enerji Dönüşümü ve İklim Değişikliği Perspektifinde Türkiye Elektrik Sektöründe Beklenen Gelişmeler” konu başlığında, iklim değişikliğinin enerji sektörüne etkilerini bütüncül bir yaklaşımla ve oldukça ilgi çekici olarak ele alındığı bir sunum yaparak katılımcıları bilgilendirdi.


Açılış konuşması EÜAŞ Genel Müdür Yardımcısı Sn. Mithat Yüksel tarafından yapılan etkinlikte Prof. Dr. Levent Aydın geçmişten bu güne enerji dönüşümleri, iklim değişikliğinin enerji kaynakları (termik, dogalgaz, hidrolik, rüzgar, güneş, jeotermal, biyokütle), gaz ve petrol boru hatları, rafineriler, iletim hatları – trafolar, enerji arzı ve enerji talebi üzerindeki olası etkileri ve yansımalarını güncel verilerle aydınlatıcı bir şekilde ele aldı ve sonuçları üzerinde oldukça kapsamlı ve ilgi çekici bilgilendirme yaptı.


Satır başları:
Büyük geçişlerin sonuçları:
• Sanayi ve kentleşme ile yapısal değişiklikşer oldu/oluyor
• Ekonomiler tarımdan sanayi ve imalata kaydı
• Esnek ve daha temiz enerjiye talep arttı/artıyor
• Kişi başı enerji talebi arttı ancak enerji yoğunluğu azaldı(azalıyor
Son 10 Yılda Enerji Geçişinde Temel Eğilimler
• Enerji geçisinde küresel yatırım 250 milyar Dolar’dan 500 milyar Dolara yükseldi
• Yenilenebilir enerjinin payı (hidro dahil) %19’dan %26 ‘ya yükseldi
• Elektriğe ulaşamayan insan sayısı 1.2 milyardan 770 milyona geriledi