0110 Şubat 2022 günü çevrimiçi olarak yapılan Eurelectric Türkiye İnovasyon ve Dijitalleşme Çalışma Grubu toplantısında Sn. Mert Oguzata (CEO - Global Future Designs & Solutions Inc. - GFDS) ve Dr. Ezgi Avcı (Bosphorus AI Kurucu Ortağı) konuşmacı olarak katılarak “Metaverse Giriş Enerjide Metaverse ve Yapay Zeka Kullanım Alanları“ hakkında katılımcılara bilgi sundular.


02

Çalışma Grubu Başkanı Dr. Mete Emin Atmaca tarafından moderatörlüğü yürütülen toplantıda Sn. Mert Oguzata genel hatlarıyla Metaverse’ün artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, çevrimiçi oyun ve kripto para birimlerinin özelliklerinin tek bir çatı altında birleştirdiğimizde; kullanıcıların sanal ortamda günlük faaliyetlerini kolaylıkla gerçekleştirmelerine ve etkileşimde bulunmalarına olanak tanıyan bir konsept olduğundan bahsetti. Metaverse dünyasının anahtarı ise sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) gözlükleri olduğunu belirtti. GFDS şirketinin artırılmış, sanal, genişletişmiş gerçeklik konularında çözümler sunduğundan ve Metaverse alanında gerçekleştirecekleri projelerinden bahsetti.

Dr. Ezgi Avcı ise Metaverse’ün enerji ile ilişkisinin eksi ve artılarından örnekler vererek bahsetti.
 Mobilitenin azalması
 CO2 salınımının azalması
 Bireysel enerji tüketiminin artması
 Veri merkezlerinin öneminin artması
 Bant genişliğinin artması


Metaverse’ün en büyük katkısının eğitim ve sağlık sektöründe olacağından ayrıca dil bariyerini ortadan kaldırılacağı belirtildi.
Metaverse’ün IoT uygulamaları ile ilişkisinden ve santral verilerinin takip ve izleme olanağından, santrallerin dijital ikizinin Metaverse ortamında olacağı ve bu sayede verilerin sanal ortamda eşleştirilip analizleri yapılabileceği belirtildi. Böylece hataları önceden tespit edilip önlem alabilme fırsatı olacağı vurgulandı.
İlgi ile takip edilen toplantı soru-cevap bölümü ile sona erdi.


Kaçıran ve yeniden dinlemek isteyenler TESAB youtube kanalından takip edebilirler.


https://www.youtube.com/watch?v=RsLkK-BxHZY